Inför datorköp

Tänker du köpa en ny dator men vet inte hur du ska välja den som är bäst för dig?
Innan du köper bör du göra lite undersökningar. Först vill du veta vilka typer det finns av datorer. Sedan behöver du överväga hur och var du ska använda datorn och vilken hårdvara och vilka tillbehör du behöver för att kunna vara produktiv och ha roligt. När du har denna information är du redo för att göra inköpet eller så kan vi hjälpa dig i dina val.

datorer01Detta bör du överväga innan du köper en dator
Det bästa sättet att ta reda på vilken dator som är rätt för dig är att ställa några frågor till dig själv: Var kommer du att använda datorn och vad ska du göra? Vilken storlek och vikt fungerar bäst för dina behov? Du kanske också ska överväga hur många tillbehör du ofta använder, t.ex. diskenheter. Om du nödvändigtvis behöver en DVD-enhet —något du använder nästan varje dag—köper du en bärbar dator med en inbyggd DVD-enhet.

Hur ska du använda den?
Vad du än gör bör du se till att din dator har tillräckligt med kraft för att kunna köra de program du vill och lagra allt du vill. Är denna dator en ersättning för din stationära/bärbara dator eller är det en sekundär dator? Kommer du att använda den datorn hemma, på jobbet eller på resa? Genom att du ställer denna typ av frågor till dig själv är det mer sannolikt att du hittar den dator du behöver.

Vilken programvara behöver du?
För att du ska kunna göra allt du vill med din dator ska du försäkra dig om att uppfylla nödvändiga krav på processorhastighet, minne och hårddisk.

 • Processorhastighet. Denna avgör hur snabbt en dator kör program och utför uppgifter på skärmen. Om du planerar att använda den datorn för att spela grafikintensiva spel eller titta på filmer bör du överväga att investera i en kraftfull processor.
 • RAM. Ju mer RAM-minne (random access memory)—kallas också minne—din dator har, desto fler program kan du köra samtidigt och desto bättre och snabbare kommer datorn att fungera. Datorer behöver minst 1 GB med RAM för att kunna köra andra utgåvor av Windows, vilken kräver minst 512 MB med RAM.
 • Hårddisk. Ju större kapacitet hårddisken har desto mer data kan du lagra på datorn. Om du har massor med dokument, bilder, hemmafilmer och MP3-filer bör du se till att hårddisken är minst 80 GB. Om du planerar att arbeta med digitala media, t.ex. redigering av film och foton ska du köpa en dator med större kapacitet på hårddisken.

 

Prova några datorer hos den lokala återförsäljaren
Gå till den lokala återförsäljaren och prova några typer av datorer.

 • Be säljaren att låsa upp några så att du kan hålla i olika modeller och få en känsla för dem.
 • Kontrollera storlek och kvalitet på bildskärmarna. Kan du se allt du behöver se?
 • Prova den maskin- och programvara som inkluderas med var och en.
 • Prova tangentbordet på de bärbara datorer som har ett sådant. Kan du skriva bekvämt?
 • Om du provar en Tablet PC kan du försöka skriva några ord med Tablet PC-pennan. Om det är en ultramobil använder du fingertoppen.

 

Utrusta den datorn
När du hittar den dator som passar dig bäst bör du överväga att köpa några tillgängliga tillbehör, t.ex. följande:

 • Ett externt tangentbord och en mus om du väljer en ultramobil dator eller en Tablet PC.
 • Ett uppgraderat ljud- eller videokort som kan hantera spel, musik och video.
 • En uppgraderad trådlös nätverksadapter—vissa erbjuder snabbare hastigheter, ett större intervall och fler fungerande frekvenser.
 • En extern diskenhet, t.ex. en CD/DVD-brännare.
 • En dockningsstation så att du kan lägga till ytterligare tillbehör till den bärbara datorn, t.ex. en extern skärm, tangentbord, eller extra USB-portar.

Du kan alltid vända dig till oss på Njuman så hjälper vi dig i valet. Med vår kunnande och expertis kommer du få den information och hjälp som du blir nöjd med.