Det där med perenna grönsaker och varför

Detta kanske kan delvis kallas för ”politiskt” inlägg men egentligen handlar det om anpassning och analys av vårt odlande.

Alla grönsaker vi odlar är någon gång under vägen förädlade varianter av vilda växter , dessa grönsaker och frukter klarar sig allt som oftast inte sig utan den mänskliga handen.

Vatten , näring, jordmån,väder, växthuset , läge etc. Allt detta spelar stor roll.

Vi har nu försökt i ett par år nu med klassiska grönsaker , dvs så frön ,driva upp , plantera ut mm.

Detta har gett blandade resultat och personligen är jag inte riktigt nöjd. Varianter av olika grönsaker med olika sortnamn ja allt är provat nu.

Problemet för oss är att vi har massor att sköta och vi är ändå moderna människor och kanske inte kan alla gånger hinna med allt. Jobbet,vänner och i vårt fall ganska mycket renoveringar tar både tid och kraft och tyvärr så måste man kanske prioritera ved ,vatten, taken etc framför den ”jättebra” sorten av brysselkål. Vårt väder och klimat har ändrats och då jag som skriver är en stor anhängare av ”no-dig” metoder så bör vissa justeringar göras.

Det första är att kika på vilka metoder och odlingsätt . Täckodling i all ära men det funkar inte på allt.

Vi använder väldigt mycket material från skogen som tar tid och då måste vi också ta hänsyn till det.

Vattenbrist , vi har bara en brunn och den ska försörja oss och våra land med vatten och tyvärr går vi människor före.

Så nu börjar snart en spännande omställning. Perenna grönsaker och vilda varianter/motsvarigheter . Följ med på resan ! Jag skriver kanske inte så ofta men det är lite av min princip att om det inte finns något att rapportera så finns det inget att rapportera.