Användbart.(bra att känna till innan man börjar bli lite mer off-grid )

Jag och andra hälften satt ner igår vid kvällsfikat och diskuterade vad man hade önskat att man visste innan man ens började med att bo som vi gör nu. Då slog oss tanken på att en borde haft en checklista innan. Vissa saker har vi lärt oss tillsammans andra lärde jag mig innan då jag faktiskt flyttade in hit först för att sedan ha ett avbrott på ett par år. Hoppas att detta kan hjälpa lite.

1.Lär dig hur ditt hus fungerar. Om man nu inte bygger ett helt nytt hus utan kanske gör som oss och flyttar in i ett gammalt hus med gamla uppvärmningsmetoder så är det lite man måste lära sig och tom vänja sig vid. Till skillnad från moderna hus så är murstocken helt central i allt ifrån uppvärmning till tom städning och matlagning(de sista två om man har en köksspis som kan användas och är godkänd) . Här är det murstocken som direkt och indirekt värmer upp huset. Det löser dessutom stor del av ventilationen också.

2.Lär dig dina träslag. Detta är kopplat till värme igen men ack så viktigt. Alla träslag brinner på lite olika sätt. Gran till exempel är utmärkt att tända med MEN inte att sedan värma upp en hel kåk med eftersom den brinner upp snabbt och knappt lämnar en glöd . Dessutom är den lite extra farlig om man eldar i öppna spisar då den kan skjuta gnistor . Björk och andra sidan kan du gärna elda med hur som helst MEN elda inte bara med björk om du eldar i kakelugn och rörspis blir de lätt för varmt och har du otur så spricker hela spisen tom murstocken vilket är katastrof på vintern.

  1. Ditt trädgårdsland tar lång tid innan du lyckas. Nästa år är det 3 år sedan jag grävde upp det och det tar en djävulsk tid innan jorden och platsen du odlar på faktiskt blivit bra nog innan den ger någon som helst skörd av värde. Och när du bryter ny mark odla tex potatis första året och sedan baljväxter andra året. Då gör de jobbet åt dig i uppluckring och gödning.

  2. Lär dig turordning. Vissa saker är bäst att göra på sommaren och andra på vintern . Ska du såga upp ved har jag lärt mig att hösten är bäst för min egen del eftersom då tar det inte tid för mig på våren när jag har fullt att göra i köksträdgården. Likaså renoveringar bör nästan alltid göras på sommaren om inte det rör sig om tex tapetsering då är det nästan bäst på vintern. Men ska du renovera eller putsa upp en murstock gör det när du inte behöver använda den omedelbart.

  3. Konservering är gott och kul. Detta säger sig självt lite grann du måste ta hand om skörden så småningom. Hemmagjord saft är dessutom gott och trevligt att göra .

  4. Vänta med alla djur till dess att du är säker. Alla småbruk brukar ha djur . Allt ifrån bara hund och katt till kor och påfåglar. Visst låter det romantiskt med att valka sin egen flock får eller plocka dina egna ägg MEN de ska skötas och för varje djur du skaffar så blir du mer bunden . Är du av sorten som gärna åker iväg en längre period så skippa då kanske att skaffa djur till dess att du känner att du vet vad du gör. Foder och vatten till exempel kan verka så enkelt men denna sommaren visade på motsatsen.Men för all del, bygg gärna tex hönshuset så är du förberedd den dagen du slår till.

  5. Komposten blir din bästa vän. Trädgårds-, matavfall blir till jordförbättring och gödsel för dina odlingar och anlägg hellre komposten först året innan du börjar odla.