Konsten att dra ut sten


Alla har vi en och annan bumling i gräsmattan. En del stora, andra mindre men hur får man upp dem?

Med stark vilja och lite frustration så går det att få ut även de mest enträgna stenar. Jordspett och en spade plus handskar och lite styrka – det ör vad som krävs. Resten är teknik. Försök inte dra ut stenen på en och samma gång utan lirka ut den. Skå in jordspettet vid sidan av stenen så du får grepp om den, helst underifrån och “jucka” upp den bit för bit. Ta ett nytt tag bredvid och upprepa. Till slut så känner du hur stenen ligger i jorden och du hittar den smala och den breda sidan.

Skär av gräset på och runt stenen – den trycker ner den tillbaka i hålet. Försök få en glidramp du kan skjuta upp stenen på. Sedan knuffar och lyfter du stenen centimeter för centimetern ut ur hålet. Det tar sin tid och du får flytta runt men så småningom får du ut den utan att göra för stort hål i marken.

Det sista som återstår är att rulla eller dra bort stenen. Det är ett annat problem 🙂