Potatis guide


Det är skillnad på potatis, och potatis. En del sorter är fasta och andra är mjöliga. Några är trinda somliga är avlånga. Vissa är vardagliga och andra mer festliga.

Höst/vinterpotatis
Höst/vinterpotatis säljs under tiden oktober-maj. Denna potatis mognar i jorden och får därmed ett hårdare skal. Den tål därför att hanteras och lagras. Lagringen sker under optimala förhållanden i stora potatislager.
Färskpotatis
Färskpotatis säljs normalt från juni till och medseptember. Vid riktigt gynsamma väderförhållanden kan du börja njuta av färskpotatis redan i maj. Den första svenska färskpotatisen skördas i sydsverige och kallas primörpotatis. Den odlas under väv för att kunna skördas tidigt. Därefter kommer den vi traditionellt kallar färskpotatis. Både primörpotatis och färskpotatis har mycket tunt “flossigt” skal och ska hanteras varsamt.
Sommarpotatis
Under augusti-september säljs så kallad sommarpotatis. Det är färskpotatissorter som mognar lite senare och som får ett tjockare skal och därmed tål normal hantering. Primör-, färsk- och sommarpotatis ska konsumeras så snart som möjligt efter skörd. All färskpotatis har hög vattenhalt och låg stärkelsehalt, vilket gör att den inte fungerar till vissa rätter t ex mos och gratäng.
FAST POTATIS
Passar till det mesta. Koka, stek eller ugnsrosta.
Fast potatis har oftast en oval form och ett ljusgult till gult kött. Några vanliga sorter är Asterix, Bintje, Fakse, Folva, Jutlandia och Sava. Fasta sorter passar bra till kokning, stekning, stuvad potatis, klyftpotatis, pommes frites, potatissallad, Janssons Frestelse och Hasselbackspotatis.
MJÖLIG POTATIS
Utmärkt till mos, soppor och gratänger.
Mjölig potatis har ett torrt och mjöligt kött som lätt faller sönder. King Edward med ett rödfläckigt skal och ett gulvitt kött är den vanligaste sorten. Mjöliga sorter är goda i pressad potatis, mos, soppor och gratänger.
MANDELPOTATIS
Norrlands älsklingspotatis. God som den är, eller i mos och soppor.
Mandelpotatis är en mjölig sort med långsmal form och ett gult kött. Sorten odlas främst i Norrland, men även i södra Sverige. Potatisen kokas med skalet på, annars faller den lätt sönder. Den är även god i mos, soppor och till fisk eller vilträtter.
SPARRISPOTATIS
Fast potatis med en lätt nötsmak.
En mycket god och fast delikatesspotatis med långsmal form. Skalet är tunt och köttet är gult. Sparrispotatis kommer ursprungligen från Danmark och passar bra till många rätter, såväl kokta som stekta.
FÄRSKPOTATIS
En utsökt primör med ett tunt skal.
Färskpotatis smakar sommar. Skalet är tunt och potatisen innehåller mycket vatten. Vanliga sorter är Hamlet, Lady Christl, Minerva, Rocket, Saxon och Solist. Färskpotatis är oftast godast att äta som den är med en klick smör. Den passar också utmärkt i potatissallad och kan stekas eller ugnsrostas. Däremot är den inte god i potatismos eller gratänger.

Välj sort efter rätt

Att välja rätt typ av potatis till den mat du ska laga är halva hemligheten för att det ska bli gott.
Koka – välj färsk, fast eller mjölig sort.
Råsteka – välj en fast sort.
Ugnsrosta – välj en fast sort.
Ugnsbakning – välj en mjölig sort.
Gratinera – välj en fast potatis.
Mos – Både mjölig och fast fungerar bra.

Vill du ha mer information? Här finns PDF-fil som kan vara till hands – Potatis-snabbguide >>>