Björksav


På vårkanten tappar vi björksav i skogen. Det är en frisk, god dryck och det forskas en hel del på dess egenskaper.

Björksaven innehåller, förutom vatten, främst kalium, kalcium, magnesium och socker. Sockerarterna i saven är huvudsakligen xylitol, även kallat björksocker, totalt 2-3 procent. Äppelsyra är den viktigaste syran i björksav och är varifrån den får sin syrliga smak. Utöver det innehåller saven proteiner, aminosyror och enzymer.

Vi tappar björksaven under en viss tid av året, beroende på art och väder. Generellt sett mellan vinterns uppbrott och knoppsprickningen på våren, när saven stiger som mest intensivt, vilket betyder ungefär en månads tid. Färsk björksav är mycket ömtålig, även kyld, så håller den sig bara upp till 2-5 dagar. Hållbarheten kan förlängas genom infrysning. Vi levererar direkt från trädet till kunden inom 24 timmar från tappningen i Växjötrakterna.

Förboka årets tappning och få leveransen av en färsk och underbar dryck direkt till dig.